מטרות ויעדים – הדרך ללמוד מיקוד מטרות ותכנון הדרך להצלחה

מטרות ויעדים הם חלק מאוד חשוב אצל כולנו, כמה פעמים החלטתם להציב לעצמכם מטרה בחיים והיעד שקבעתם נשאר בגדר חלום בלבד?

מטרות ויעדים הם חלק מאוד חשוב אצל כולנו, כמה פעמים החלטתם להציב לעצמכם מטרה בחיים והיעד שקבעתם נשאר בגדר חלום בלבד? אז אתם לא לבד לאנשים רבים יש מטרות ויעדים שהם היו רוצים להשיג ולהגיע עליהם אבל הם לא מצליחים למקד את עצמם להצלחה.

במאמר הבא נביא לכם את הדרך לתכנון הצבות מטרות ואת השלבים המדויקים לבניית תוכנת פעולה אפקטיבית וממוקדת. חשוב לציין ששלבי העבודה שנציג בפניכם מבוססים על טכניקה משיטת NLP שנקראת 'צריבת מטרה'.

שלבי התכנון בדרך להשגת המטרות והיעדים שהצבתם לעצמכם

שלב ראשון – ניסוח נכון למטרה.

כדי שהמטרה שלכם תהיה ברת ביצוע יש קודם כל לנסח אותה בצורה נכונה ומדויקת, איך עושים את זה? הכי חשוב להשתמש במילות פועל ולא בתיאור רצונות. בנוסף המטרה צריכה להיות מדויקת מבחינת פרטים, בעלת אפשרות מדידה להצלחתה ומוגדרת בזמן.

לדוגמא:
מטרה שמנוסחת לא נכון – אני רוצה לרדת במשקל.
מטרה שמנוסחת נכון – עד לתאריך ה1.7.2022 אני שוקלת 50 קילו.
ראיתם את ההבדל? השתמשתי במילות פעולה ועובדה בשטח – אני שוקלת. אין 'אני רוצה' ואין 'אני לא רוצה', בכלל תמנעו מהמילה 'לא' בניסוח חיובי. המוח שלנו לא מסוגל לקבל את מילת השלילה ולכל המטרה שנחקקת לנו בראש עם המילה 'לא' תצא ההפוכה ממה שאנחנו רוצים להשיג. בנוסף המטרה שלי מוגדרת בזמן מדויק ומדידה, לא יהיה ספק אם עד לתאריך שקבעתי אני שוקלת את המשקל שהצבתי או לא כי יש אפשרות לבדיקה מדויקת של מדד ההצלחה שלי. (המטרה רק לצרוך ההסבר חושב לציין)

שלב שני – שאלות ראשוניות לתכנון הפעולה בדרך להגשמת מטרות ויעדים

  • מה אני צריכה לעשות כדי להגיע למטרה שלי?
  • איזה אמצעים עומדים לרשותי שיכולים לעזור לי בדרך לשם?
  • אילו משאבים חסרים לי כדי להגשים את המטרות והיעדים שהצבתי?
  • מה הסיבה שבגללה כל כך חושב לי להגשים את המטרה שלי? – השאלה הזו היא אולי החשובה מכול, כדי להגיע ליעד מסוים שהצבנו אנחנו חייבים להיות כנים מול עצמנו על הסיבה שבגללה חשוב לנו להשיג את אותו הדבר. 

שלב שלישי – שאלות לבדיקת אקולוגיה כלפי עצמכם וכלפי הסביבה

הכוונה למונח אקולוגיה בהקשר הזה היא לבדוק עד כמה המטרה שלנו נכונה ומתאימה עבורנו, ומה יכולות להיות ההשלכות שלה לטוב ולרע. לדוגמא:

  • מה יקרה אם אני אשיג את המטרה שלי?
  • על מי זה יכול להשפיע אם אני אשיג את המטרה שלי?
  • איך זה ישפיע על הסביבה אם אשיג את היעד שקבעתי?
  • מה יקרה במידה ולא אצליח להשיג את המטרה שלי?
  • על מי ואיך זה ישפיע אם לא אשיג את המטרה שלי?
  • האם הסיכון של מה עלול לקרות במידה ולא אצליח שווה את הניסיון להצליח?
    לדוגמא: אם אני רוצה לפתוח עסק עצמאי, אבל בשביל לפתוח את העסק אני צריכה להשקיע את כל החסכונות שלי ואני יודעת שבבית יש לי 2 ילדים בלי מקור הכנסה נוסף. האם אני יכולה להרשות לעצמי להשקיע את כל החסכונות שלי על העסק? סביר להניח שלא. בכל שלב צריך לעצור ולבדוק מה הסיכון הכי גדול שיכול לקרות במידה ולא תצליחו והאם זה יכול לפגוע במישהו סביבכם. במידה והמטרה לא מתאימה לכם חוזרים לשלב הקודם ובודקים אלו משאבים אתם עוד צריכים כדי לבסס את המטרה בצורה שלא תוכל לפגוע או להזיק לאף אחד.

את כל השאלות והתשובות מומלץ לכתוב בצורה מסודרת כדי שתהיו במעקב במידה ומשהו משתנה בעתיד, את המשאבים שחסרים לכם תרשמו שצורה מסודרת ולפי סדר חשיבות כדי שתדעו מה צריך לעשות קודם ומאיפה להתחיל את התהליך. 

שלב רביעי בדרך להשגת מטרות ויעדים – תכנון פעולה 

אחרי שעברנו על הכול, יש לנו מטרה שמנוסחת נכון, יש לנו את כל הידע על המשאבים והיכולות שיש לנו ואלו שדורשים עוד עבודה הגיע הזמן להתחיל לתכנן.

  • קודם כל נתחיל מלהשלים את המשאבים שחסרים לנו, כדי שנתחיל לעבוד לכיוון היעד צריך שיהיה לנו את כל מה שדרוש כדי להגשים את זה.
  • בשלב הבא נבנה תוכנית דרך עד לתאריך היעד שקבענו. הדרך צריכה לכול 'יעדים קטנים', הכוונה למטרות ביניים שיש להשיג בדרך למטרה הראשית. יש 2 סיבות שבשבילן חשוב שיהיו לכם מטרות בניהם. הראשונה היא מעקב, בעזרת מטרות הביניים אתם יכולים למדוד הצלחה בדרך להשגת המטרות והיעדים שהצבתם. הסיבה השנייה היא מוטיבציה חיובים, ככל שתראו שאתם בדרך הנכונה תעלה לכם המוטיבציה להמשיך באותה הדרך. מאוד חושב לחגוג את ההצלחות הקטנות שבדרך כדי לשמור על אווירה חיובית כלפי היעדים שהצבתם וכדי לשמור על רמת אנרגיה ומוטיבציה גבוהה להצלחה. 
  • דגשים לפעולה – כאשר אתם מתכננים את הדרך למטרה תחשבו מי יכול לעזור לכם להגיע לשם? ממי אפשר ללמדו איך להגיע למטרה הזו? מי כבר עשה את זה בעבר ואיך? תזכרו שכל עוד יש אדם בעולם שהצליח לעשות משהו, אז ההצלחה שלו ניתן לשחזור. אם זה אפשרי לאדם אחר זה בוודאי אפשרי גם עבורכם!

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותכם:

? עבודה מהבית – איך לעשות את זה נכון

טיפול התנהגותי ABA – איזה כלים זה ייתן לכם ולמי זה מתאים

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button