חיים בריאים וארוכים – 12 הרגלים שיעזרו לכם לשמור על חיים בריאים

בריאות היא לא תמיד ״ביד הגורל״ – במידה רבה אנחנו אחראים לבריאות שלנו, ואם נשכיל לקחת חלק יותר פעיל בשמירה על הבריאות – נרוויח

חיים בריאים וארוכים זה לא תמיד ״ביד הגורל״ – במידה רבה אנחנו אחראים לבריאות שלנו, ואם נשכיל לקחת חלק יותר פעיל בשמירה על הבריאות – נרוויח, גם איכות חיים גבוהה יותר וגם אורך חיים גבוה יותר. לעתים דרושה ״רפורמה״, או שינויים קלים, שיעשו הבדל גדול. עברו על ההרגלים הבאים, שנמצאו כמאוד חשובים לאורך חיים בריא – ובדקו מה תוכלו לשנות כבר מהיום:

12 הרגלים לחיים בריאים וארוכים

 

  1. שתו מים והרבה

מים הם מהדברים החשובים ביותר לתפקוד הגוף, ולא לחינם מעל ל-70% ממשקל גופנו הוא מים. אדם ממוצע זקוק ל-12 כוסות מים ביום, ורבים מאתנו פשוט לא שותים מספיק. מים מסייעים לחילוף החומרים, מפחיתים את הסיכון לסוכרת, מסייעים לתחושת שובע, וכמובן מונעים התייבשות ותחושת עייפות. כמו כן, מים בכמות מספקת מסייעים לגוף לסלק רעלנים ולסנן חומרים לא טובים.

 

  1. אכלו ארוחת בוקר

ארוחת בוקר מספקת לגוף את האנרגיה לה הוא זקוק אחרי הצום של הלילה. היא מסדרת את חילוף החומרים ומסייעת לנו לאכול באופן מסודר בשאר היום (ולנשנש פחות), ומסייעת לנו בריכוז. מחקרים הראו שמבוגרים שמקפידים על ארוחת בוקר, לרוב יצליחו יותר בעבודה, וילדים שאוכלים ארוחת בוקר לרוב מצליחים יותר במבחנים. אתם ממש לא חייבים לאכול ארוחה דשנה על הבוקר, אפילו פרי או שניים או גרנולה ויוגורט יעשו את העבודה.

  1. נצלו את אור השמש

חשיפה קצרה לשמש, אפילו של עשר דקות-רבע שעה, היא דרך אפקטיבית ונהדרת לקבלת ויטמין D וקשורה גם ברמות הסרוטונין, האחראי למצב רוח נהדר ולתחושה אנרגטית. חשיפה לאור השמש גם מסייעת בשיפור איכות השינה, שכן הגוף ״לומד״ טוב יותר שמדובר בשעות היום, ולכן מתכנת את עצמו לישון טוב יותר בשעות הלילה. מה שכן, חשוב להקפיד שלא לחשוף עצמנו יותר מדי לשמש ללא מקדם הגנה (וגם אתו – להקפיד על מינונים טובים, כי סרטן עור הוא מהאכזריים שקיימים), ולהשתדל שלא להביט בה ישירות.

 

  1. הקפידו לישון טוב

שינה איכותית ומספקת היא הטעינה שהגוף שלכם זקוק לה. היא תמלא אתכם במרץ, תחזק את המערכת החיסונית, תסייע למצב הרוח, לריכוז, לקבלת החלטות טובה – גם בכל הנוגע לבריאות שלכם, ותשמור על חילוף החומרים, על המוח, על הלב ועל השליטה בתיאבון. ההמלצה היא לישון 7 וחצי או תשע שעות (בהתאם למחזורי שינה של שעה וחצי), לישון בחדר חשוך ובטמפרטורה טובה, להרחיק מסכים ואור כחול מחדר השינה, ולנסות להקפיד על שעות שינה קבועות ככל האפשר.

  1. הפסיקו לעשן

אפשר לכתוב כל כך הרבה על נזקי העישון. לא לחינם הגדיר ארגון הבריאות העולמי כסיבת המוות המובילה בעולם שניתן למנוע. העישון מגדיל משמעותית את הסיכון לטרשת עורקים, מחלות לב, סרטן ריאות, בעיות נשימה, דמנציה, בעיות פוריות, בעיות בבריאות חלל הפה, העור ועוד ועוד. הפסיקו לעשן, ותשפרו את איכות החיים שלכם משמעותית. זה לא יהיה קל בכלל, אבל אם תצליחו אתם פשוט תאריכו לעצמכם את החיים. 

 

  1. זוזו

שלבו תנועה ואימון גופני באורח החיים שלכם. התחילו למשל את היום בכפיפות בטן או בג׳וגינג. אם אתם מבלים שעות בישיבה מול הכיסא, דאגו להפסקות קבועות שבמהלכן תוכלו למשל לעלות או לרדת במדרגות. אימון גופני מסייע להמון דברים – מחילוף חומרים תקין ועד להפחתת לחץ דם, לצד שמירה על מצב רוח טוב והפחתת הסיכון למחלות רבות וכמובן  שמירה על חיים בריאים וארוכים יותר.

  1. צמצמו מזון תעשייתי

כולנו מוקפים במזון מתועש, ולפעמים הזמינו, המחיר והנוחות שלו עשויים לפתות אותנו, אבל חשוב לזכור שמזון תעשייתי כולל הרבה דברים שהם פשוט לא טובים לנו – מכמויות מוגזמות של סוכר, מלח או קמח לבן במקרה הפחות רע, ועד לחומרים ממש מסוכנים ומסרטנים במקרה היותר רע. מה עושים? נסו לאמץ את ״חוק החמש״ – ולא לקנות מוצרים שיש בהם למעלה מחמישה רכיבים. התחילו גם לקרוא מעתה את רשימות הרכיבים, ולהיזהר משומן צמחי או מכל מיני דברים שמתחילים באותיות באנגלית או נשמעים כמו חומרי מעבדה. ובאופן כללי, העדיפו לקנות חומרי גלם בשוק או אצל יצרנים קטנים ולא בסופרמרקט. 

  1. התנתקו מהרשתות החברתיות מדי פעם

הרשתות החברתיות בנויות כדי לגרום לנו להישאב ואפילו להתמכר. לעתים, מבלי לשים לב, אנחנו מבזבזים שעות רבות על הפייסבוק, האינסטגרם או הטיקטוק, זמן שיכל להיות מוקדש למשפחה, לבני/בנות הזוג, לחברים ואפילו להליכה, פעילות גופנית, שינה ועוד. הרשתות החברתיות עשויות לפגוע לנו בדברים רבים, משעות השינה, הרגלי האכילה, מערכות היחסים ואפילו ההצלחה, לכן כדאי מאוד לשים לב לנושא.

  1. תחביבים ותחומי עניין

סבא שלי היה קונדיטור שעבד מאוד קשה כל חייו, ומעולם לא היה חולה. כשהוא יצא לפנסיה וסיים לעבוד, לפתע הוא מצא את עצמו בבית, משועמם למדי, ואז החל לחלות. זה קורה לאנשים רבים. כשעסוקים ומלאים בתחביבים ותחומי עניין, כנראה שיש לגוף פחות זמן להתעסק במחלות. בנוסף, התעסקות בתחביב שדורש מחשבה כמו נגינה, יצירה, כתיבה או למידת שפה חדשה, עשוי לצמצם את הסיכון או לעכב אלצהיימר. זכרו – המוח הוא שריר. כמו כן, חיים עשירים בתחביבים ותחומי עניין (ממוזיקה וציור ועד לכתיבה או טיולים) מסייעים למצב הרוח – שבתורו מסייע לחיים בריאים.

  1. איכלו ירקות בצבעים שונים

מחקרים הראו שאכילה של ירקות (או פירות) בצבעים מגוונים היא מומלצת, שכן לכל צבע יש את התכונות והויטמינים היחודיים לו. לדוגמה, כתומים כמו תפוז, גזר, דלעת ובטטה – נהדרים למניעה של סרטן ומחלות. האדומים כמו עגבניות, פלפלים, תותים ואבטיח טובים ללב ולכלי הדם, הלבנים כמו שום וכרובית טובים להפחתת הסיכון לסרטן, הירוקים כמו קולורבי ועשבי התיבול טובים למערכת החיסונית ולניקוי רעלים, הסגולים והכחולים כמו ענבים, כרוב סגול ואוכמניות עשירים במינרלים ונוגדי חמצון, והצהובים כמו בננה אננס ומנגו מעולים לעיכול ולמערכת החיסונית. אכלו צבעוני – ותחיו חיים בריאים וארוכים יותר.

  1. שמרו על חיי חברה טובים

אל תהיו ״זאבים בודדים״, שכן יש לכך השפעה לא טובה על הבריאות ואפילו על תפקוד המוח. מחקרים מצאו שחיי חברה פעילים וטובים עשויים לשפר משמעותית את הבריאות ואת אורך החיים. גם לאיכות הקשרים ישנה חשיבות, שכן אדם שיש לו קשרים חברתיים או משפחתיים חמים ואוהבים לרוב יהיה מאושר ובריא יותר. כמו כן, אם הדבר אפשרי, אמצו לעצמכם חיית מחמד, שגם היא טובה מאוד לשיפור מצב הרוח והבריאות.

  1. הקפידו לצחוק

הצחוק הוא לא מותרות, אלא ממש ״כלי עזר״ לחיים בריאים. מחקרים הוכיחו שצחוק משפר את המערכת החיסונית ומפחית לחצים הורמונים. הצחוק משחרר אנדורפינים, מפחית חרדה ודכאון ומסייע בהורדת לחץ דם. מחקרים הראו שאפילו ״סתם צחוק״ מאולץ, לא כזה שמגיע בעקבות משהו מצחיק או משעשע, הוא בריא (!). נסו להקיף את עצמכם באנשים מצחיקים, לצפות בקומדיות או במופעי סטנד אפ – ולצחוק ככל האפשר. במקסימום, אם לא תיהנו מזה, לפחות הגוף שלכם ייהנה.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button