דיאטות כאסח: מיתוסים, אמיתות ודברים שחשוב לדעת
דיאטות הן דבר שדורש השקעה, סבלנות והתמדה לאורך זמן. אבל רבים מאיתנו מחפשים ״קיצורי דרך״, כי הכי כיף זה לראות תוצאות מהירות
דיאטות הן דבר שדורש השקעה, סבלנות והתמדה לאורך זמן. אבל רבים מאיתנו מחפשים ״קיצורי דרך״, כי הכי כיף זה לראות תוצאות מהירות, ולפעמים יש לנו אירוע שמתקרב או פגישה חשובה, או לקראת עונת הקיץ, ולפעמים אנחנו יודעים שהגזמנו ורוצים להוריד את מה שהעלנו (״אחרי החגים״).
בשנים האחרונות נפוצות דיאטות כאסח מהירות יחסית, חלקן עובדות על עקרון הורדת הפחמימות (קיטו/פליאו למשל), אחרות עובדות על גרעון קלורי או התמקדות במזונות מסוימים (אשכוליות למשל), אבל המשותף כמעט לכולן – עם התוצאות או בלעדיהן, אחרי תקופה מרוכזת של הרזיה או הורדה במשקל, מגיעה תקופה שבה המשקל נותר ״תקוע״ ואנחנו לא מצליחים להמשיך להרזות. לצד הבעיה הזו, ישנה גם בעיה אחרת – דיאטת כאסח לרוב תכניס את הגוף שלנו למצב של חוסר איזון תזונתי, וזה עשוי להתבטא בירידה באנרגיה ובמצב הרוח, לצד בעיות אחרות, שכדאי להימנע מהן.
אז מה היא דיאטות כאסח?
כשמה כן היא – דיאטה שמטרתה להביא לתוצאות משמעותיות של הורדה במשקל ו/או הרזיה – בזמן קצר. לרוב דיאטות כאסח מתמקדות בהורדה מוחלטת של סוגי מזון מסוימים מהתפריט, או ביצירת גרעון קלורי (שורפים יותר ממה שמכניסים). חלק מדיאטות הכאסח קצת יותר מתונות ומאוזנות, אך חלק גדול מהן עשויות להיות קיצוניות ולהתמקד רק במזונות ספציפיים, שלא תמיד מספקים לגוף את כל הוויטמינים או הערכים התזונתיים שהוא צריך.
מה החסרונות של דיאטות כאסח?
ברגע שנוצר גרעון קלורי, הגוף זקוק לאנרגיה ולכן הוא מתחיל לשרוף שומן – עד כאן נשמע אידיאלי, אבל הבעיה שהגוף ״מבין״ שהוא בגרעון קלורי, ולכן הוא גם מאט את חילוף החומרים – והנה לכם הסיבה העיקרית למה אחרי הירידה הראשונית, לרוב תהיה ״תקיעה״ או אפילו עלייה במשקל אחרי דיאטת כאסח.
בנוסף, דיאטת כאסח לרוב לא נחשבת לדיאטה מאוזנת (דיאטה מאוזנת לוקחת זמן רב יותר מטבעה), ולכן במסגרתה לרוב לא נספק לגוף את אבות המזון להם הוא נדרש, דוגמת ויטמינים, חומצות שומן חיוניות, פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים. דיאטת כאסח יכולה ממש לסכן אותנו, להאט את קצב חילוף החומרים שלנו לטווח הארוך ולבסוף להוביל לתוצאה ההפוכה ממה שרצינו – עלייה במשקל. ישנם גם תופעות לוואי אחרות, כגון ירידה כללית באנרגיה, ירידה במצב הרוח, כאבי ראש, ובמקרים חמורים אף יותר עלולה אף להיווצר חולשה ממשית שתלווה בסחרחורות, וירידת האנרגיה אף עלולה לפגוע בתפקוד בעבודה ו/או ברצון לעשות פעילות גופנית. בעיה נוספת היא שדיאטת כאסח היא יחסית קשה לביצוע לאורך זמן (מי מסוגל/ת לאכול רק כרוב או לשתות אשכוליות במשך שבועיים?) ויחסית מאוד קפדנית אם רוצים לראות תוצאות, ולכן דיאטות אלו נחשבות לקשות יחסית לביצוע ולהתמדה לאורך זמן – וכמובן גם לא מומלצות מבחינה בריאותית.
אז לשכוח מהאופציה של דיאטות כאסח?
רוב יועצי התזונה יסכימו פה אחד שדיאטת כאסח היא לא דבר מומלץ – ושעדיפה תזונה מאוזנת ומגוונת לאורך זמן – שתאפשר לכם להתמיד בה. אם בכל זאת בחרתם בדרך הזו, מומלץ תמיד להתייעץ עם דיאטן/ית מוסמך/ת ועם רופא המשפחה שלכם, על מנת להתאים עבורכם את הדיאטה הנכונה, שתהיה כמה שיותר מאוזנת ובריאה שאפשר, תוך הפנמת ההשלכות ושקלול ההיסטוריה הרפואית של כל אחד ואחת מכם. כמו כן, חשוב שלא להמשיך את הדיאטה מעבר לפרק הזמן המומלץ, כדי שלא תזיקו לגוף שלכם. חשוב לזכור שלא רק עצם הירידה במשקל והמהירות שלה היא מה שחשוב – אלא גם איכות הירידה. ירידה מהירה ולא מבוקרת, עם חסך תזונתי – עשויה ״להתנקם״ בכם מאוחר יותר. הגוף שלנו מאוד רגיש לחוסר איזון, ויודע מאוד ״לפצות את עצמו״ (בגלל זה למשך מחסור בשעות שינה או גרעון קלורי יוצרים רעב – כי הגוף זקוק להשלמת אנרגיה קלורית). ולכן מומלץ תמיד לאכול מאוזן לאורך זמן, גם אם התוצאות איטיות יותר – אבל אז ״מרוויחים״ ירידה לארוך זמן, מבלי לפגוע בחילוף החומרים.
ובכל זאת?
דיאטות כאסח או דיאטות מהירות שנחשבות גם לבריאות (בטח לאורך זמן) זה דבר נדיר למדי. אם בכל זאת החלטתם לעשות מאמץ תזונתי מוגבר למשך תקופה קצרה (למשל, כי יש לכם אירוע משפחתי חשוב קרוב), חשוב מאוד לעשות את זה בצורה מאוזנת, תוך גיוון תזונתי, ובשילוב עם פעילות גופנית. חשוב מאוד לשלב בדיאטה כזו סוגים רבים של ירקות (וגם קצת פירות) על מנת לתת לגוף את הוויטמינים, הסיבים והערכים התזונתיים להם הוא זקוק. דבר נוסף שחשוב הוא להתרגל לתחושת הרעב והירידה היחסית באנרגיה, שהן תוצר נלווה של סוג הדיאטות הללו.
דבר חשוב נוסף בדיאטות מהירות, שחשוב יותר מבדיאטות ״רגילות״, הוא כל נושא ההימנעות מפיתויים. אם בדיאטה מסורתית/רגילה אפשר ״לחטוא״ מדי פעם, אז בדיאטת כאסח עולה עוד יותר החשיבות של מניעה מדברי מתיקה, משקאות ממותקים, ממתקים, מזון תעשייתי ו/או מאפים.
היזהרו מדיאטת מיצים
בשנים האחרונות דיאטות מיצים הפכו לעניין אפנתי למדי, כשהמפרסמים שלהם מבטיחים לצד הירידה במשקל גם ניקוי של הגוף מרעלים. הבעיה שדיאטות כאסח אלו מבוססות מיצים/נוזלים לא בהכרח טובות לנו, שכן הן עלולות להוביל אותנו לצריכה מוגברת של סוכר (המצוי בשפע בפירות), לצד מחסור במזון מוצק, שעשוי לגרום לגופנו להתחיל לאגור שומן. זכרו את חוק הברזל – כל דיאטה ששמה דגש רק על סוג אחד של מזון – היא לא טובה לנו, כי היא תיצור חוסר איזון בגוף שלנו, שכבר ידאג ״לפצות״ עליו בדרך אחרת.
פחמימות או לא להיות
הטרנד כיום לדיאטות כאסח הוא ״לקצץ חזק בפחמימות״, והרבה ישבעו שזה פשוט עובד להם נהדר, אבל חשוב לזכור שפחמימות = אנרגיה, ושהפחמימות הן לא האויב האמיתי, אלא חוסר האיזון התזונתי ועודף הסוכרים, השומנים הצמחיים הלא טובים והפחמימות הריקות שבמזון המתועש. דווקא עם פחמימות מורכבות, העשירות בסיבים תזונתיים, לא צריכה להיות לכם בעיה, והן טובות לחילוף החומרים. פחמימות ״טובות״ דוגמת קטניות ודגנים מלאים, שיבולת שועל, סובין, קטניות ואורז מלא, מעודדים תחושת שובע ונותנים לגוף את האנרגיה לה הוא זקוק. ההמלצה הכי טובה היא לצמצם את הצריכה של פחמימות ריקות (לחמים מקמח לבן, עוגיות או מאפים ״לבנים״ למשל), אך לא להימנע לחלוטין מכל סוגי הפחמימה.
לגוון – ולשתות הרבה
לא חשוב באיזו דיאטה תבחרו, וכמה היא ״דיאטת כאסח״, חשוב לזכור ששמירה על תפריט מגוון ומאוזן ככל האפשר היא חשובה לבריאות שלכם, ושחשוב לשמור על שתייה מרובה (של מים, לא דברים אחרים) ככל האפשר. נסו לא להתרכז במספר מצומצם של ארוחות לאורך היממה, אלא לפזר את התזונה שלכם על פני 4-6 ארוחות קטנות יותר, ולהגביר את צריכת הירקות בתקופת הדיאטה, שכן הגוף שלכם זקוק למה שמצוי בשפה בירקות – ויטמינים וסיבים תזונתיים (לצד נוזלים).
הסבלנות היא הדרך המהירה ביותר
ירידה במשקל לוקחת זמן, ומתגמלת בטווח הארוך. אל תתייאשו אם אתם לא רואים תוצאות על השבוע הראשון, שכן לכל גוף יש את הקצב שלו, ולפעמים הירידה במשקל מתרחשת בחלקים שונים של הגוף (לכן יש אנשים שרואים את הירידה במשקל קודם כל בבטן, ורק אחר כך בפנים – ולהיפך). בנוסף, מחקרים הראו שדיאטה ארוכת טווח וירידה מתונה לאורך זמן, עדיפות על ירידה מהירה, שפעמים רבות תלווה בעליה במשקל.