קפיצות גדילה – מתי מתרחשת קפיצת גדילה לתינוקות ומה דרכי התמודדות
.תינוקות גדלים בשנה הראשונה של החיים בקפיצות גדילה. כאן נסביר מה הם קפיצות גדילה, מתי הם מתרחשים וכיצד להעביר אותם בצורה קלה יותר
4 סימנים שהתינוק עובר קפיצות גדילה.
#1 התינוק רעב מסביב לשעון.
התינוק לא מסתפק מבקבוק תמ"ל? אתם רק עכשיו סידרתם את זמני ההאכלה של התינוק, ובלי סיבה נראית לעין התינוק לא מפסיק לבקש אוכל? ככל הנראה התינוק שלכם נכנס לאחת מקפיצות הגדילה. המטבוליזם מהיר , והצורך בתזונה גדל אף יותר בזמני הקפיצות. במקרים רבים אימהות מניקות יעברו מרתוני האכלה בזמן קפיצות גדילה אצל תינוקות.
#2 שינוי בהרגלי שינה של התינוק.
אין נתונים אחידים, ישנם תינוקות ישנים יותר ישנם תינוקות שישנים פחות. יש דבר אחד בטוח וזה אם התינוק ישן חשוב וצריך לתת לו לישון. שינה הינה מרכיב חשוב בגדילה של התינוק, הרי בשינה מיוצר הורמון גדילה העיקרי.
#3 התינוק משתולל יותר מהרגיל.
ככל הנראה הסימן הזה הוא תופעת לוואי של הסימנים שקדמו לו, תינוק רעב ועייף כפי שאתם יודעים יודיע לכם על זה. בנוסף לזה שככל הנראה גדילה מהירה ומתיחה של שרירים וגידים נלוות באי-נעימות ואף כאבים.
#4 התינוק לומד תרגילים חדשים.
זה מוגזם ולא נכון לקשר כל דבר חדש כמו למחוא כפיים ואחיזה בצעצוע לקפיצות גדילה אצל תינוקות. אך חשוב לדעת שמוחו של התינוק גדל פיזית ביחד עם הגוף, מה שגורם לגולגולת לגדול ולהתחזק, כפי שלדוגמא הנקודה הרכה נסגרת עד גיל שנה.
יתכן שהסימנים הללו מסמנים משהו אחר?
קל לבלבל בין בקיעת שיניים וקפיצות גדילה לתופעות אחרות. תינוק שבוכה ומשתולל או יותר מידי עייף יכול לסמן מצב בריאותי לא תקין אצל התינוק, כפי שרעב לא פוסק יכול לסמן מחסור בחלב האם. חשוב לדעת שאם התינוק משתין ומחרבן בצורה תקינה, ככל הנראה ההתנהגות התינוק לא קשורה להספקת החלב, וככל הנראה מרתון האכלה יעבור בקרוב.
חשוב להתכונן לקפיצות גדילה, אך מתי הן מתרחשות?
לילה הלבן בבית חולים הינה הקפיצה הראשונה.
הקפיצה השנייה מתרחשת בגיל 7 ימים עד 10 ימים.
הקפיצה השלישית מתרחשת בגיל 3 שבועות, לאחר מכן בגיל 6 שבועות, 3 חודשים ו6 חודשים.
איך מתמודדים עם קפיצות גדילה אצל תינוקות?
- קודם כל חשוב לקרוא ולדעת מה הולך לקרות ומדוע, כשמתכוננים ויודעים למה לצפות הכל עובר יותר חלק ויותר רגוע. תפני לו"ז לתינוק, הוא יצטרך את מירב תשומת הלב שלך. תסדרי לעצמך ארוחות ומים מראש, כדי שתוכלי לענות על כל הצרכים של התינוק קודם כל את צריכה לדאוג לעצמך.
- אם את לא מצליחה להסתדר לבד תבקשי עזרה! אין שום סיבה להתמודד לבד בתקופות הקשות האלו. לא מקבלים פרס על זה.
- מומלץ להביא מנשא לתינוק. במיוחד בתקופות האלה שהתינוק לא רוצה לצאת מהידיים, המנשא יעזור לשמור על שפיותך וגם על גבך.
- על תפסיקי להניק את התינוק- הגוף שלך חייב להסתגל למצב הנתון בו הדרישות של תינוקך גבוהות מהרגיל, כמה שהתינוק מבקש הגוף ייצר, אין מקום לשילוב בקבוקים וחמל זה רק יאריך את התהליך.
- לתינוק האוכל תמ"ל יש להכין מראש מנות גדולות יותר (לפי הוראות היצרן). כדי שהתינוק יהיה רגוע עדיף שתזרקו חלק מהמנה ושלא יצא מצב שהוא יישאר רעב ולא נינוח.
אם לאחר שבוע התנהגות התינוק לא משתנה ומתלווים אליה תסמינים כמו יציאות משונות או חום, יש להתייעץ עם רופא.