רעידת אדמה הורגשה פעמיים בישראל למה זה קורה
רעידת אדמה הורגשה בצפון הארץ פעמיים. האם ישראל אכן ערוכה לאסונות הטבע העלולות לבוא? מומחים רבים מתריעים שבטיחות התושבים
רעידת אדמה הורגשה בצפון הארץ פעמיים. האם ישראל אכן ערוכה לאסונות הטבע העלולות לבוא? מומחים רבים מתריעים שבטיחות התושבים עומדת בסיכון ועל ישראל להיערך למה שעלול עוד לבוא.
רעידת אדמה בסולם 3.7 ריכטר בצפון הארץ
ישראל חוותה רעידת אדמה באזור הצפון. נקודת הרעש אכן הייתה אתמול באזור בית שאן הרעש השני באותה עוצמה הורגש כבר 16 ק"מ מדרום מזרח לטבריה, המון שואלים מה עוד עלול להגיע וכמה גרוע זה יכול להיות? שני רעשי האדמה היו באופן רצוף אחד אחרי השני באותו מקום.
יש הטוענים שזה אכן צירוף מקרים נדיר ביותר, בעבר ישראל כבר חוותה רעידות אדמה בסולמות שנות לאורך השנים, אך מקרה האחרון אכן רצוי לבדוק לעומק. לדבריו של הסיסמולוג ד"ר אבי שפירא הטוען שישראל צריכה להיערך לכל מקרה רעש היכול להגיע, ישראל אמורה להיערך טוב יותר למקרים אלה כי אין מספיק היערכות והגנה בסביבת בית שאן והסביבה.
האם רעידת האדמה אכן תגיע בסולם גבוה יותר?
כעקרון אי אפשר לחזות רעש אדמה שעלול להגיע ובעיקר שלא את הסולם שהוא יפגע אתו. לפי טענת המומחים באזור בו הייתה רעידה אתמול ככל הנראה הייתה המון אנרגיה שלא הספיקה להשתחרר ולכן היה רעד בצפון הארץ.
אז מה הוא רעש אדמה ואיך הוא משפיע עלינו?
רעידת אדמה הן דבר שגרתי. אין מדינה בעולם שלא עוברת את זה אולי אתם אפילו לא מרגישים בה בגלל שסולם הריכטר נמוך. רובן חלשות בעוצמתן ואינן גורמות לנזק בכלל לפעמים עם הרעידות האדמה החלשות מגיעות גם החזקות עם נזק רב למבנים ותשתיות ואפילו לאסון המוני.
רעידות גורמות בדרך כלל לגלישות קרקע, התנזלות קרקע צונאמי ועוד תופעות כאלה ואחרות גם את ארץ ישראל פקדו לא מעט לאורך כל ההיסטוריה והניסיון כבר מלמד אותנו להיות ערוכים לכך שרעשי רקע נוספים עלולים להגיע גם בהמשך כיום אומרים שבישראל אמורה להתרחש רעידה חזקה, אך אף אחד לא יודע להגיד באמת מתי זה יפקוד אותנו ובאיזה עוצמה זה תכה בארץ.
בלתי אפשרי למנוע רעשי אדמה או צונאמי הם כחלק מהאסונות הטבע הבלתי נמנעים לצערנו. אבל כן אפשר לצמצם בנזקים על ידי הכנה נכונה והיערכות. מה שמשפר משמעותית את היכולת להציל חיים ולהשתקם מהר יותר אחר כך. היערכות נכונה אמורה להראות בבניית מבנים העומדים בתקן רעידות ולהכיר היטב את ההנחיות התנהגות בזמן המקרה.
למה יש רעידות אדמה?
כדור הארץ עטוף בשכבה שנקראת קרום ועליה נמצאים יבשות, אוקיינוסים, הרים, עמקים. קרום כדור הארץ הוא שכבה די דקה. העובי שלה נע בין 5 ל70 ק"מ. שכבת הקרום אינה עשויה ממקשה אחת והיא מחולקת, הם נקראים לוחות טקטוניים הלוחות העצומים בעצם עשויים מחומר קשה וצמודים זה לזה בכוח. מתחת לכל הלוחות האלה זורמת מאגמה, חומר סלעי שניתך בגלל הטמפרטורה הגבוה והלחץ בעומק הזה. וכאשר הכוח הזה גובר על החיכוך ביניהם חלה תזוזה פתאומית של הלוחות.
התזוזה הזאת מרעידה את פני האדמה ולמעשה ככה מורגשת רעידת אדמה. מוקד הרעש הוא הנקודה הגיאוגרפית בה החלה התזוזה בין הלוחות. לאחר הרעידה צפוי שחרור אנרגיה שהצטבר בין הלוחות וכעבור דקות ואפילו ימים זה יכול למוטט מבנים חלשים שנחלשו ברעש שיהיה.
מה הם הנזקים כתוצאה רעידת אדמה –
כשמורגשת רעידת אדמה חזקה המייצרת תנודות קרקע חזקות זה עלול לגרום להרס מאוד גדול ומשמעותי מסביב, מבנים ותשתיות שאינם מתוכננים לפי תקן רעידת אדמה יכולים לקרוס. מבנה הקרקע יכול להחריף ולייצר הגברה של הרעש המון תלוי אם האדמה רכה או סלעית או קיימת צפיפות האוכלוסייה, רעידת אדמה מורגשת הרבה יותר באזורים צפופים עם מספר רב של אנשים.
לסיכום: ישראל אכן צריכה להכין את עצמה למה שעלול להגיע בהמשך הזמן, התושבים מודאגים ממבנים לא מתוחזקים שלא עומדים בתקן לרעידות אדמה כאן בארץ. חובה להנחות את התושבים והאוכלוסייה למצב של רעידת אדמה ואיך אכן לפעול נכון על מנת להציל חיים.
לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך:
? שכר החיילים יעלה בצורה משמעותית
אטרקציות לילדים בצפון – הרעיונות והמקומות שאתם פשוט חייבים להכיר