קשב וריכוז (ADHD) אצל פעוטות וילדים האם אפשר לזהות בגיל מוקדם?
הפרעות קשב וריכוז ( ADHD) זהו מושג מאוד נפוץ בעידן שלנו. האם אפשר לדעת בגיל כל כך מוקדם? כיצד נוכל לזהות אם ילדנו סובל מהפרעה זו
קשב וריכוז (ADHD)- Attention deficit hyperactivity disorder היא תופעה שכיחה למדי בעידן שלנו. אצל ילדים הפרעה זו מתאפיינת בעיקר בקושי להתמקד ולהקשיב לאורך זמן, נטייה "להתעופף". לפי מחקרים שבוצעו מצאו כי כ- 5-10% מכלל אוכלוסיית הילדים סובלים מהפרעת קשב וריכוז ועוד רבים מהם לא מאובחנים. כיום, כבר ידוע שהפרעה זו לא תמיד חולפת בגיל ההתבגרות ולכן היא עשויה ללוות אותם למשך שנים ארוכות. ADHD הינה תופעה משמעותית ובלי מתן טיפול ראוי היא עלולה לגרום לנזק בתפקוד היומיומי גם בפן הנפשי וגם בפן ההתנהגותי. אבחון מוקדם ונכון של ההפרעה הוא חיוני לאורך חיים בריא יותר.
מאפיינים שיכולים לגרום להפרעות קשב וריכוז (ADHD) אצל ילדים:
לידה קשה:
לידה בהליך חריג למשל כמו קיסרי, לידת ואקום, תינוקות פגים ותינוקות שנולדו במשקל נמוך. לאחרונה מחקרים הראו שיש קשר ישיר בין לידה מסובכת או חריגה לבין הפרעות קשב וריכוז או לקויות בהמשך החיים.
דלקות אוזניים:
דלקות אוזניים מתמשכות , אסטמה , ונוזלים באוזניים יכולות להוות רמזים על כך שבעתיד יהיה לתינוקכם הפרעות קשב וריכוז (ADHD).
סטרס:
אם התינוק נולד לסביבה עם המון סטרס או שהתינוק בכה המון ללא מענה מהיר מהוריו יכול גם לפתח הפרעות קשב בעתיד.
קשיים בוויסות חושי:
קשיים בוויסות חושי נמצאו בשכיחות גבוהה בקרב ילדים שאובחנו בהמשך כסובלים מהפרעות קשב. מדובר בקשיים באופן תגובת הילדים לתחושות, בקליטת השפה, בתפיסת תבניות חזותיות-מרחביות, או בתכנון פעילויות מוטוריות.
בעיות בשינה :
קושי בהירדמות, הפרעות שינה לאורך כל הלילה, נדודי שינה, ועייפות יתר יכולה לגרום בהמשך להתפתחות הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים.
איך נתמודד עם פעוט שיש לו הפרעות קשב וריכוז (ADHD)?
- עלינו להיות מודעים לקשיים של הילד ולתת לו את התמיכה האפשרית והסביבה הנוחה ביותר בשבילו שבו הוא יוכל להתבטא בנוחות.
- ליצור אווירה רגועה ונטולת סטרס
- עקב ההתפרצויות זעם והאימפולסיביות של הילד , הוא יכול להרגיש לא רצוי, אנא הקפידו להיות סבלניים וקשובים לילד שלכם בזמן ההתפרצויות, אל תנסו לעצור אותו, תנו לו להוציא את התסכול ורק אז קחו אותו לשיחה והסבירו לו על התנהגותו.
- היו מודעים שלילדכם אולי קצת יותר קשה מאחרים ואל תעשו השוואות מול הילד.
- קחו עזרה מקצועית. פנו לרופא להמשך טיפול אם קיים צורך בטיפול תרופתי.
- עם זאת, לא מומלץ שימוש גורף בתרופות בגיל זה כיוון שהילד אינו נזקק ללימוד אינטנסיבי ולישיבה ממושכת. רופאים נוטים לרשום טיפול תרופתי לילדים מגיל חמש רק אם ההפרעות אכן חמורות.