פוביה – כיצד נוכל לטפל בפוביות בעזרת שיטת NLP

פוביה היא אחת מהפרעות ההתנהגות הנפוצה ביותר מקהילת ההפרעות הנפשיות. בעזרת שיטת NLP נוכל לרכוש כלים להתמודדות עם פוביות. לפרטים כנסו למאמר.

פוביה, מהמילה phobos ביוונית, היא סוג של מצב נפשי הגורם לפחד או פאניקה מאובייקט או מסיטואציה מסוימת, לרוב הפוביות אינן הגיוניות או רציונליות אך לא ניתנות לשליטה. ישנן פוביות המקשות על התפקוד היום יומי עד מצב שהבן אדם הסובל מפוביה יתרחק כמה שיותר מחשיפה או מגע של אותו אובייקט או סיטואציה למרות שרמת הסכנה אינה גבוהה בכלל. למשל, אדם שיש לו פוביה ממקומות סגורים יימנע מלהתקבל לעבודה הנמצאת בחלל קטן וכדומה. 

כיצד נוצרת פוביה?

פוביה היא הפרעה נרכשת מסיטואציות או זיכרונות רעים לאותו אובייקט או מצב. 
המכנה המשותף לרוב סוגי הפוביות היא טראומה מסיטואציה מסוימת בגיל צעיר. למשל, ילד קטן שכמעט טבע בילדותו יפחד להתקרב למים בבגרותו. או אישה שנתקעה במעלית ללא הצלחה לקריאה לעזרה פיתחה פוביות ממעליות ומקומות סגורים בעקבות המקרה ותמיד תעדיף לעלות במדרגות במקום במעלית. פוביה היא בעצם מצב נפשי המפעיל טריגר טראומתי במצב לא מסוכן.

 

סוגי פוביות –

ישנם מגוון רחב של סוגי פוביות, הנה 10 הפוביות הכי נפוצות: 

  • פחד ממחטים
  • פחד גבהים
  • פחד מכלבים
  • פחד מזוחלים
  • קלסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים)
  • המטופוביה (פחד מדם)
  • פוביה מעכבישים
  • פוביה מרופאי שיניים
  • פוביה מטיסות
  • פוביה מסופות

כאמור, רוב סוגי הפוביות אינן נחשבות למסוכנות אך אדם הסובל מפוביה יימנע לחלוטין מפגישה או מגע באובייקט או סיטואציה זו.

 

כיצד ניתן לטפל בפוביה בעזרת שיטת NLP?

ניתן לטפל בפוביות על ידי שינוי דפוסי חשיבה שליליים. ברוב הפעמים אנשים המפתחים פוביות פיתחו איתם מחשבות שליליות על מנת להימנע לגמרי מחשיפה של אותו פחד. חשוב לדעת להתמודד וללמוד שינוי בחשיבה על ידי התהליך הבא:

השרו סביבה בטוחה לפחד.

בקש מהמטופל לדמיין אולם קולנוע ריק, בקשו ממנו לשבת בכיסא הכי נוח ותנו לו להגיע למצב של רגיעה מוחלטת.
ברגע שהמטופל מוכן תנו לו לדמיין שהוא מתנתק מגופו היושב במושב באולם קולנוע והורו לו לשבת באזור אחר באולם כך שהוא יוכל לראות את עצמו מרחוק וגם את המסך עצמו.
בזמן ששניהם צופים בעצמם וגם במסך, שימו סצנה של הפוביה שלהם בצבעים על המסך הגדול.
הקפיאו את הסצנה האחרונה בסרט ועמעמו את הצבעים לגוון אפור כך שיוכלו לראות רק את האובייקט עצמו.

עכשיו, בקשו מהמטופל לזכור קטע של שיר או מוזיקה שהוא אוהב וגורם לו להרגיש טוב ואז בקשו ממנו להסתכל על הסצנה האפורה והמשעממת על המסך עד לסיומו של הסרט.
ברגע שסיימתם לדמיין, בקשו מהמטופל לצפות בסרט לאחור במהירות כשהוא קשוב באופן מלא למוזיקה שהוא אוהב. כשהגענו לתחילת הסרט, הקפיאו שוב את המסך והשאירו אותו בצבע אפור.
בקשו מהמטופל לדמיין את הסיטואציה שוב ושוב. אמור למטופל לחזור לשבת ליד עצמו בכיסא בקולנוע ואז החזירו את הצבע למסך. שאלו אותו, האם הוא מוכן לצפות בסרט באופן מלא עם צבעים שוב כשהוא עצמו יושב לידו. אם המטופל עוד לא מסכים חיזרו על הפעולה הקודמת עד שהוא ירגיש בנוח עם הפחד המוקרן על המסך. תנו למטופל לצפות שוב, ברגע שהוא מגיע למצב של רגיעה, צפו בהנאה עד שהפוביה תחלוף כלא הייתה. אם יש צורך חיזרו על הפעולה שוב ושוב.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button